Maailmalla on jo pitkään levinnyt trendi pikaruoasta. Sen suosio on kasvanut käsi kädessä ylipainon yleistymisen kanssa ja monien länsimaiden väestön keskuudessa ylipainoisten aikuisten määrä onkin lähdössä lapasesta jopa suurimman osan ollessa ylipainoisia. Ei voida täysin sivuuttaa pikaruoan osaa tämän käyrän kasvussa.
Kiireisessä maailmassamme moni etsii nopeita ja helppoja ratkaisuja. Monelle pikaruoka tarjoaakin tämän pienen helpotuksen arkeen. Se on helposti ja nopeasti saatavilla eikä vaadi itseltä minkäännäköisiä ponnisteluita. Kun tähän lisätään vielä se seikka, että kyseessä on monissa maissa varsin edullinen ruokailun muoto, ei ole ihme, että yhä useampi valitsee päätoimiseksi ruokailukseen pikaruoan. Tällöin jokainen ei kuitenkaan suinkaan täysin tiedosta pikaruoan vaikutuksia omaan kehoon.
Vaikka pikaruoka onkin nopeaa ja edullista, sen ravintoarvoissa ei ole kehumista. Se sisältää paljon vehnää, suolaa, sokeria sekä huonoja rasvoja, jotka kasaantuvat suoniin luoden kohonneen riskin infarkteille jopa nuoressa iässä. Lisäksi se luo merkittävän riskin ylipainolle, joka osaltaan tuo muassaan paljon uusia terveysriskejä. Siksi pikaruoan nauttimista kannattaa harkita tarkoin. Vaikka pikaruokaa voikin hyvillä mielin nauttia vaikkapa kerran kuukaudessa ilman sen kummempia omantunnontuskia, ei se sovellu jokapäiväiseen käyttöön eikä tuo suinkaan tarpeeksi hyviä ruoka-aineita, jotka riittäisivät ylläpitämään ihmisen terveyttä ja hyvinvointia.
Terveellinen ruoka on herkullista ja helppoa
Moni pikaruoan suurkuluttaja perustelee pikaruoan nauttimista sen helppoudella ja omalla ajanpuutteellaan. Tosiasiassa kyseessä on harmillisen monessa tapauksessa kuitenkin se, että ihmisellä on varsin kieroutunut kuva siitä, millainen prosessi ruoan valmistaminen itse oikeastaan on. Lisäksi tällaiset ihmiset saattavat pitää kotiruokaa jonkinlaisena ituhippeilynä ja turhuutena. Yksi yleinen harhaluulo on jostain syystä myös se, että kotiruoka ei maistu hyvältä. Nämä kaikki edellä mainitut seikat ovat kuitenkin virheellisiä kuvitelmia, sillä tosiasiassa kotona itse tehty ruoka ei vie ollenkaan pitkää aikaa valmistaa eikä ole ollenkaan pikaruokaa kalliimpaa. Itse asiassa pitkällä aikavälillä kotona tehdyissä ateriossa säästää pitkän pennin, sillä kerralla voi tehdä suuremman satsin ja vaikkapa pakastaa myöhäisempää käyttöä varten. Tällöin yhden annoksen hinnaksi tulee helposti vain senttejä.
Tämän lisäksi tavallinen arkiruoka syntyy usein hetkessä ja on maultaan huomattavasti monimuotoisempaa ja herkullisempaa kuin massatuotettu lisäaineita sisältävä pikaruoka. Esimerkiksi uuniperunoiden tekeminen ei vaadi muuta kuin perunoita, tilkan öljyä ja suolaa ja jauhelihapihvit kylkeen saa pyöräytettyä jauhelihasta, suolasta, kananmunasta ja kaurahiutaleista. Kokonaisen aterian tekemistä alusta loppuun ei valmistumisaikoineen vie kuin parikymmentä minuuttia ja säästät pikaruokalaan matkustamisen vaivan. Eikö kuulostakin helpolta? Ei ihme, sillä sitä se on. Mitä jos vaikka jo huomenna yllättäisitkin perheesi tekemällä aivan oikeaa ruokaa? Kun huomaatte, kuinka helppoa, hyvää ja edullista terveellinen kotiruoka on, ette enää koskaan halua palata pikaruoan pariin. Kokeile vaikka – lupaamme ettet tule katumaan!